Εκκλησίες και Μοναστήρια Κρυονερίων

Άγιος Γεώργιος

                                             
Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου είναι ο ενοριακός ναός των Κρυονερίων, βρίσκεται στην βορειοανατολική άκρη του χωριού σε υψόμετρο 1250 μ. Ο ναός κτίστηκε πριν από το 1800. Στην σημερινή του μορφή είναι από το 1864.


                                 

Άγιος Νικόλαος Πριν την τελευταία ανακαίνιση


Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου κτίστηκε το 1816 και βρίσκεται στην νότια πλευρά του χωριού σε υψόμετρο 1136 μ. Πετρόκτιστος, με πετροσκέπαστη στέγη, αντιπροσωπευτικό αρχιτεκτονικό δείγμα του 19ου αιώνα. 
 Ο Άγιος Νικόλαος ήταν ο Κοιμητηριακός Ναός του χωριού. Στον περίβολό του βρέθηκαν ίχνη νεκροταφείου.

 Κατά καιρούς υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις κυρίως συντήρησης του ναού όπως η αντικατάσταση της πετροσκέπαστης σκεπής του με κεραμίδια. Το 2015 ανακαινίστηκε ο Ναός και πλακοστρώθηκε ο περιβάλλον χώρος του με την οικονομική βοήθεια ή προσωπική εργασία της κ. Μαρίας Δημητροπούλου – Καρυτινού, του κ. Παντελή Καπνιά, του κ. Δημήτρη Δημητρόπουλο και του κ. Ζιάγκα.


 Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το δάπεδο του Ναού που είναι από ντόπια πέτρα και στο κέντρο του υπάρχει ανάγλυφη παράσταση πεντάγωνου αστεριού ή πεντάλφας η οποία διασχίζεται - σπάει από έναν σταυρό εντός κύκλου. Δηλαδή το σύμβολο του κακού διαμελίζεται από τον σταυρό. Ανάμεσα στις κορυφές του αστεριού είναι χαραγμένες δυσανάγνωστες παραστάσεις και γράμματα.


 
Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγιά)Κτίστηκε το 1935 και ανακαινίστηκε το 1999.


 
 Άγιοι Ταξιάρχες


Κτίστηκε πριν από το 1800, ανακαινίστηκε το 1864 το 1920 και το 2000. Βρίσκεται στην περιοχή Καστέλι σε υψόμετρο 1000 μ.

Άι Λιάς Βρίσκεται στην κορυφή του Φτερόπυργου σε υψόμετρο 1500 μ. όπου έδωσε το όνομα του στο βουνό. Η θέα από εκεί είναι εκπληκτική.


20/8/2000Γέννηση της Θεοτόκου (Παναγούλα)


Κτίστηκε το 1808 ή 1878 (όπως μας πληροφορεί η δυσανάγνωστη πλάκα που βρίσκεται πάνω από την δυτική πόρτα). Βρίσκεται στα δυτικά του χωριού στην περιοχή Κάκαβο σε υψόμετρο 900 μ. Ανακαινίστηκε το 1924 και το 2000. Η εκκλησία συντηρείται και φροντίζεται από τις οικογένειες Λυμπέρη.


 Άγιοι Απόστολοι
Άγιοι Απόστολοι
Στην περιοχή Κοκκινόραχη βρίσκονται τα ερείπια του Ναού των Αγίων Αποστόλων.
Άγιοι Απόστολοι

Στα νότια του χωριού βρίσκονται τα ερείπια του εξωκκλησιού Άγιος Αθανάσιος
                            
   Άγιος Δημήτριος (μοναστήρι)


                                         

Το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στην τοποθεσία «Σέλπερη» νοτίως των Κρυονερίων, είναι στην μέση περίπου της πλαγιάς Αετοράχης σε μέρος ομαλό και με μικρή κλίση προς τα ανατολικά. Κτίστηκε το 1805 από τον......


Περισσότερα για την Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου στην σελίδα Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου
                                  
Προφήτης Ηλίας (μετόχι)
Μετόχι του μοναστηριού Άγιος Δημήτριος. Κτίστηκε  το 1818.Περισσότερα για το μετόχι του Αϊ Λιά στην σελίδα  Ι.Μ. Αγίου Δημητρίου

                                           

Χρήστος Κ. Αδαμόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου