Αξιοθέατα - Διαδρομές - ΣπόρΟι λάτρεις των σπόρ στα Κρυονέρια θα βρουν γήπεδο μπάσκετ και στο ξενοδοχείο OMALIA Village γήπεδα ποδοσφαίρου 5Χ5, τένις και ποδήλατα για όλες τις ηλικίες.

Τα παιδιά θα χαρούν στις παιδικές χαρές του χωριού και την πισίνα του ξενοδοχείου OMALIA Village.
Ο επισκέπτης των Κρυονερίων έχει την δυνατότητα να κάνει αρκετούς περιπάτους γύρω από το χωριό αλλά και πεζοπορίες προς τις τοποθεσίες «Περγάρι», «Καστέλια», καταρράκτες Κάκκαβου κ.α.
Οι λάτρεις του ποδηλάτου εδώ θα βρουν μερικά από τα καλύτερα μονοπάτια για ποδήλατο βουνού, με ωραιότατες διαδρομές μέσα στο δάσος.
Για τους λάτρεις των off road διαδρομών υπάρχουν εντυπωσιακές εκτός ασφάλτινου δρόμου διαδρομές μέσα στο δάσος με πολλές εναλλαγές και εκπλήξεις σε κάθε εποχή του χρόνου για αυτοκίνητα 4χ4 και για μοτοσυκλέτες off road. Δρόμοι με χώμα, λάσπη ή χιόνι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
 


 Αξιοθέατα – Διαδρομές 

 
Γύρος Χωριού:


Γύρο και εντός του χωριού διαδρομή που συνδυάζει χωματόδρομο, άσφαλτο αλλά και πανέμορφα πλακόστρωτα σοκάκια συνολικής διαδρομής 3 χλμ. Διαδρομή κατάλληλη για περίπατο αλλά και για ποδήλατο.
    

Περγάρι:

                               

Καθημερινός απογευματινός περίπατος. Όμορφη τοποθεσία λίγο έξω από το χωριό. Πολύ εύκολη διαδρομή μέσα στα έλατα διάρκειας 45 λεπτών περίπου. Στη διαδρομή κάνουμε μικρή στάση στην βρύση του «κόμη» για να πιούμε δροσερό νερό (800μ. από το χωριό) και συνεχίζουμε αριστερά στον χωμάτινο δρόμο μέχρι το τέλος του (συνολική απόσταση 1.140μ.). Εδώ θα δείτε, ίσως, το καλύτερο ηλιοβασίλεμα στα βουνά, προσφέροντας μαγευτική θέα με τον ήλιο να χάνεται πίσω από τα βουνά. Από τις κορυφές των απόκρημνων βράχων βλέπεις, από ψηλά, να αλλάζουν χρώμα τα ήρεμα νερά της Ευηνολίμνης καθώς «φεύγει» ο ήλιος. Η γαλήνη που σε κυριεύει διακόπτεται μόνο από τους ήχους της φύσης. Διαδρομή κατάλληλη για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και για μοτοσυκλέτες off road. Υψόμετρο αρχή της διαδρομής 1.147μ. και στο τέλος της 1.130 μ

Γεφύρι του Εύηνου :

 

 Ξεκινάμε από το χωριό με αυτοκίνητα 4Χ4 ή με τα πόδια μέχρι τον Αί Ταξιάρχη στα «καστέλια» και από εκεί από μονοπάτι κατηφορίζουμε για 1 ώρα μέχρι στο καλά σωζόμενο Γεφύρι στα στενά του ποταμού Ευήνου. Στη συνέχεια περπατάμε μέσα στο ποτάμι προς Ελατόβρυση για περίπου 15 λεπτά όπου η φύση φρόντισε να δημιουργηθούν δυο όμορφες «πισίνες» με αρκετό βάθος όπου μπορούμε να κάνουμε μικρές και μεγάλες βουτιές. Διαδρομή για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού (μεγάλες ανηφόρες –κατηφόρες) και πεζοπορία.

 Καταρράκτης Kάκαβου

 


Ξεκινάμε με αυτοκίνητο από το χωριό και λίγο πριν την Περδικόβρυση στρίβουμε δεξιά σε ένα καλό χωματόδρομο για περίπου 300 μέτρα όπου σταθμεύουμε. Από καλό και εύκολο μονοπάτι ανηφορίζουμε την όχθη του ποταμού και συναντάμε την πρώτη «γούρνα» όπου εδώ μπορούμε να κάνουμε μπάνιο. Συνεχίζουμε το μονοπάτι με λίγη προσοχή για περίπου 50 μέτρα και φτάνουμε στον καταρράκτη. Η θέα μαγευτική, το νερό κρύο αλλά οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν. Διαδρομή κατάλληλη για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και μοτοσυκλέτες off road.
Όταν βαρεθούμε τις βουτιές γυρνάμε πίσω (Μπορούμε να παρακάμψουμε ελαφρώς και να περάσουμε από την «Μαρία» στην Περδικόβρυση να δοκιμάσουμε την εκλεκτή κουζίνα της)Ευηνολίμνη:
Ξεκινάμε με αυτοκίνητο από το χωριό, διανύουμε 9 χλμ μέχρι την Περδικόβρυση και μετά από άλλα 4 χλμ συναντάμε τη τεχνητή λίμνη του Ευήνου με τα γαλαζοπράσινα νερά και το χωμάτινο φράγμα ύψους 115 μέτρα. Υπάρχει δυνατότητα να κάνουμε το γύρο της λίμνης, μέσα από τα χωριά Αράχωβα και Κλεπά.

Εκκλησία «Παναγούλα»: 

Διαδρομή εύκολη μέσα από δάσος και ποταμάκια σε 1-1,30 ώρα, φτάνεις να πάρεις την ευλογία της Παναγίας. Ένα όμορφο πέτρινο εκκλησάκι (150 ετών περίπου) περιμένει αγέρωχο τον διαβάτη να ξαποστάσει και να ανάψει το κεράκι του. Χωμάτινη διαδρομή για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού και μέχρι ενός σημείου για αυτοκίνητο 4Χ4 και μοτοσυκλέτες off road. Η απόσταση από το χωριό μέχρι την εκκλησία είναι 2 χλμ. Το υψόμετρο στην αρχή της διαδρομής είναι 1140μ και στην εκκλησία 920 μ.
Ομάλια:


Με αυτοκίνητο μετά την διασταύρωση Λάλικας δεξιά, διασταύρωση Ελατόβρυσης και από εκεί δεξιά ανεβαίνουμε στην κορυφή όπου συναντάμε ένα «φυλάκιο». Διαδρομή διάρκειας περίπου 1,5 ώρας, ανηφορική μα συνάμα και μαγευτική. Υπάρχει χωμάτινος δρόμος για την κορυφή (κεραίες). Διαδρομή ιδανική για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road και για ποδήλατα βουνού. Η απόσταση από την διασταύρωση μέχρι την κορυφή (κεραίες) είναι 7,5 χιλ. και το υψόμετρο στην διασταύρωση είναι 1.340μ. και στην κορυφή 1.680μ.
Το βουνό δεν είναι μόνο χαρά και θαυμασμός, είναι άγνωστος τόπος, έχει πολλά μυστικά. Από στιγμή σε στιγμή το μονοπάτι μπορεί να χαθεί, γίνεται συχνά αυτό στο βουνό, μοιάζουν οι τόποι μεταξύ τους. Πρέπει να είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα, σε συνεχή εγρήγορση. Την πρώτη φορά πρέπει να πάμε με οδηγό

Τσεκούρα:

Με αυτοκίνητο ή τα πόδια μέχρι τον «σταυρό» του όρους Φτερόπυργο (πάνω από το χωριό) και από εκεί ράχη ράχη στο όρος Τσεκούρα. Διαδρομή πολύ βατή, όμορφη με πλούσια πανίδα και λιβάδια κατάσπαρτα με ρίγανη (προσοχή δεν την κόβουμε εάν δεν έχουμε μαζί μας μαχαίρι ή ψαλίδι, για να την βρούμε και του χρόνου). (διάρκεια 2-2.30 ώρες). Από την κορυφή απολαμβάνεις την θέα από ψηλά τόσο των Κρυονερίων όσο και του φράγματος στον Εύηνο.  Το μονοπάτι έχει σήμανση προς την κορυφή από ορειβατικό σύλλογο Ναυπάκτου. Διαδρομή πεζοπορίας μέτριας δυσκολίας (Υψόμετρο 1.732μ.). Μέχρι τα μισά της διαδρομής κατάλληλη και για ποδήλατο βουνού.
Στην κορυφή φθάνεις και από την τοποθεσία λίγο μετά την «Κρύα Βρύση» προς Περδικόβρυση. Είναι διαδρομή με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας για έμπειρους περιπατητές και θα χρειαστεί οπωσδήποτε την πρώτη φορά έμπειρος τοπικός οδηγός. 

Κοκκινιάς

 

 Με αυτοκίνητο μέχρι πιο πάνω από την Κλεπά. Από εκεί πεζοπορία για μια 1ώρα περίπου μέχρι το προσφάτως ανακαινισμένο με πέτρα εκκλησάκι του Αι Λιά. Και συνέχεια για την κορυφή, περίπου 45 λεπτά. Διαδρομή ανηφορική αλλά βατή με εναλλασσόμενα τοπία, δάσος, λιβάδια με αγελάδες και ξέρες με διάσπαρτες πολεμίστρες άλλης εποχής. Από την κορυφή απολαμβάνεις μια μοναδική θέα, ανεπανάληπτη εμπειρία με τον δυνατό αέρα να σε προκαλεί να «πετάξεις».Λάλικα
Αγροοικισμός πλησίον του χωριού Κρυονέρια. Βατός χωματόδρομος ιδανικός για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road αλλά και για πεζοπορία και για ποδήλατο βουνού μέσα σε πυκνό δάσος. Απόσταση 4 χιλμ. Υψόμετρο 1.300μ. Επικοινωνεί και με ασφαλτοστρωμένο δρόμο.

Μοναστήρι Αγίου Δημητρίου
Ιστορικό μοναστήρι κτισμένο το 1805 από τον ηγούμενο Δαμιανό, ήρωα της ελληνικής επανάστασης. 2,5 χλμ. πριν το χωριό (υψ. 1345μ.) αρχίζει καλός χωματόδρομος και σε 3.250 μ. φτάνουμε στο μοναστήρι (υψ. 1090μ.). Διαδρομή καλή για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού και για πεζοπορία.
Αϊ Λιάς
Εκκλησάκι που βρίσκεται στην κορυφή του όρους Φτερόπυργος (υψ. 1510μ.). Εδώ η θέα είναι εκπληκτική. Μετά από 3 χλμ. ασφάλτινου δρόμου προς τον συνοικισμό Λάλικα αρχίζει χωμάτινος ανηφορικός
δρόμος προς την κορυφή του Αι Λιά. Μήκος χωματόδρομου 1.200 μ. Υψόμετρο στην αρχή του χωματόδρομου 1345μ. Διαδρομή κατάλληλη για αυτοκίνητα 4Χ4, μοτοσυκλέτες off road, ποδήλατο βουνού και πεζοπορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου